Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
Pinterest

Wester Hailes Healthy Living Centre, Edinburgh

All Case Studies

Challenge

To provide a welcoming, non-institutional feel to the new Centre, located in a severely deprived area of west Edinburgh. As one of the first buildings procured through the Scottish Futures Trust HUB programme, best-value was also key.

Solution

The simple, flat-roofed stacked box design is created in two halves around a central spine. Plain brick facades, chosen for economy and durability, are punctuated by simple storey-height slot windows. Horizontal contrasting brick courses add linearity to the scheme. Reinforcing the non-institutional, non-intimidating feel, the front elevation is clad in a combination of Pearl White and Oyster White brickwork, with contrasting bands of Throckley Smooth Buff – reversed to the rear elevation where white banding breaks the buff brickwork.